A babysitter

Ha gyermekünket babysitter-re szeretnénk bízni, több szempontot is figyelembe kell vennünk. A legjobb, ha ismerősünk ajánlja a babysittert, vagy egy közvetítő irodán keresztül alkalmazzuk, hiszen a legfontosabb kritérium a megbízhatóság. Mindenképpen szánjunk rá időt, hogy megismerjük azt a személyt, akinek gondjaira bízzuk gyerekünket.

Először is tájékozódjunk a babysitter szokásairól: dohányozna-e a gyerek előtt, pontos-e stb. Figyeljük meg, hogyan bánik a gyerekkel, hogyan reagál a kicsi viselkedésére, türelmes-e, például mit tesz, ha a baba sírni kezd, meg tudja-e nyugtatni. Közben ne tévesszük szem elől azt sem, hogy a baba hogyan viszonyul az idegenhez, biztonságban érzi-e magát. Kérdezzük ki alaposan, mit tenne “vészhelyzetben”, ha a gyerek lenyel valamit, vagy esetleg rosszul lesz.

Rögtön az elején tisztázzuk a feltételeket: hetente hányszor van szükségünk a babysitter-re, számíthatunk-e rá a nyári vakáció alatt is. A pszichológusok szerint nem tesz jót, ha sűrűn váltogatjuk a nevelőt a gyerek mellett, bizonytalanságot kelt a kicsiben.

Ahhoz, hogy minden rendben menjen, kellőképpen tájékoztassuk a babysitter-t a gyerekkel kapcsolatos tudnivalókról: írjuk le a pici napirendjét, mikor szokott aludni, enni, játszani, sétálni, fürödni stb., hogyan alszik el, szereti-e, ha mesét mondanak vagy énekelnek neki elalvás előtt, melyik a kedvenc játéka, mi az, ami megnyugtatja, mit szokott enni, inni.
Ne felejtsük el azt sem, hogy szükség esetén milyen gyógyszert kaphat a kicsi, közöljük, ha allergiás valamire, és mindenképpen hagyjuk meg az elérhetőségünket, telefonszámot és címet is, valamint a gyermekorvos telefonszámát.

A babysitter alkalmazásának egyik nagy előnye, hogy nem kell kirángatnunk a gyereket a megszokott környezetéből, ahol biztonságban érzi magát. Ezen kívül, ha új emberrel ismerkedik, barátkozik, csak segíti a szocializációját.

Néhány fontos kritérium a babysitter felvételénél:

- legyen 18 évnél idősebb.
- megbízhatóság, pontosság
- legyenek gyerekneveléssel kapcsolatos tanulmányai (pszichológia, pedagógia)
- legyen tapasztalata.
- a gyereket korának megfelelő tevékenységgel foglalja le
- felelősségtudat
- a gyerek elfogadja, és engedelmeskedjen neki

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>