Fej vagy írás

Elérkezett az ideje annak is, hogy egyre több közönségfilm készüljön hazánkban, s ráadásul a huszonéves generációról, ami igen csak hiányt pótol a mai filmvilágban. A Fej vagy írás könnyed romantikus vígjáték, apróbb hibákkal, de szerethető.

Lengyel Andor filmje romantikus vígjáték, s a véletlen folytán igencsak hasonló a Tibor vagyok, de hódítani akarok című filmhez, ami a napokban került bemutatásra a hazai mozikban, s természetesen a filmszemlén is látható. A két film igen hasonló,csak egy generációval elcsúsztatva, a Fej vagy írás az egyetemistákról, a Tibor vagyok, de hódítani akarok pedig a gimisek világáról szól. A Fej vagy írás elemeiben igen hasonlít a “Sztárom a párom” című igen nagy sikerű mozira, de nem akarom és azt hiszem nem is kell összehasonlítani a két alkotást. Lengyel románca tipikusan magyar film, budapesti helyszínekkel, s hús-vér fiatalokkal, ami az igazi ereje ennek a mozinak.

Az alapszitu a BME kollégiumában kezdődik, András évek óta rajong egy modell-lányért, Andreáért, akit Görög Zita alakít. András svindler haverja, Tamás (Varju Kálmán) állandóan hecceli haverját a rajongás miatt, s a kissé esetlen András nem tud ezzel mit kezdeni. A fiú nem éppen népszerű a lányoknál, kissé szerencsétlen is, ha összejön egy csajjal, akkor nem mindig tud teljesíteni, mert számos zavaró körülmény jön közbe, mint például, a babák a kiszemelt lány szobájában, akik figyelik…. Szóval András afféle lúzer típus.

Tamás svindlijei miatt elveszítik ösztöndíjukat, s kénytelenek munkába állni, pincérkednek, illetve mosogatnak. Egy nap azonban az étteremet bízzák meg egy divatbemutatón a vendégek kiszolgálásával, s a neves modell is fellép. Tamás bíztatja Andrást, hogy ismerkedjen meg a lánnyal. Persze Andrásnak nem tetszik a dolog, s leissza magát a sárga földig. András totál részegen Andrea autója elé zuhan, s a lakásán köt ki, de nem sok mindenre emlékszik. Tamás pedig fotókat készít a furcsa légyottról, s másnap az összes bulvárlapban megjelennek a képek.

András és Andrea furcsa kapcsolata így veszi kezdetét. Lengyel a mai csillogó világot elég jól mutatja be, hiába van pénze az embernek, nem feltétlenül boldog. Andrea barátja és egyben menedzsere ugyan rengeteget keres, de nem foglalkozik a lánnyal, inkább fűvel-fával megcsalja s őrültebbnél őrültebb meséket talál ki, hogy mentse magát. Pindroch Csaba a menedzser szerepében igen otthonosan mozog, remekül alakítja ezt a pöffeszkedő karaktert. A csavar a történetben, hogy Andrea pasija kitalálja, hogy járjanak együtt az egyetemista srác és a modell, hiszen kell a népszerűségnek ez a kis bulvár elem. Az ügynök bevallja, hogy Andreának nem megy már olyan jól, a rengeteg pénzt hozó szerződést sem akarják vele aláírni. Innentől kezdve kezdődik a szokásos sztori, András és Andrea járnak és lassan beleszeretnek egymásba, de kiderül a hazugság is.

A film dialógusai igazán szórakoztatóak, nem erőltettek, jó a filmzene, amolyan húzós rockos, s Bartók Eszter dalai is felcsendül. A képi világ és a vágások pergőek, csak egyetlen-egy hiba van, hogy a névadó szponzor és a többi támogató igen jelentősen meghatározta a stáb munkáját és néha reklámklipszerű jelentek vannak a filmben, vagy igen brutálisan betolakodik egy-egy reklámlogó a képbe. Ezentúl sokszor előfordul, hogy egyes jelenetek képkomponálása esetében sokszor lemaradnak az arcok, fejek, ami igen zavaró. Összességében, azonban nézhető, kellemes ez a film, s a kritikusok többségének fanyalgása ellenére, Görög Zita szerintem jó ebben a moziban.

Fej vagy írás

Szereplők:
Görög Zita
Keller János
Pindroch Csaba
Varju Kálmán
Lipcsei Betta
Tahi Tóth László
Havas Henrik
Császár Réka

Rendezte: Lengyel Andor
Forgatókönyv: Schilling Zoltán
Operatőr: Vermes Iván

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>