Méregtelenítés

Tavasszal a természet megújul, és vele együtt mi is. A tavaszi tisztulás, méregtelenítés lehetővé teszi a télen felhalmozódott felesleges anyagok eltávozását a szervezetből, hogy befogadóbb legyen a májustól kínálkozó friss gyümölcsökre, zöldségekre.

Tisztítókúrák
A legtöbb esetben a betegség esetén a szervezet igyekszik megszabadulni a méreganyagoktól. A tisztítókúrák ezt a kiválasztási folyamatot támogatják. A fő kiválasztó szerveink (vese, máj, bőr, tüdő) erősítése és élénkítése a tisztítókúrák lényege!

A vese fő ellensége a szervetlen só (konyhasó).  „A só szervetlen anyag, izgató és mérgező hatású.” Dr. Shelton A vesét segítő tisztítókúrák: citromkúra, desztillált víz kúra, tejsavókúra, káposztalé kúra, dinnyekúra és fagyasztott körtekúra.

A máj fő ellensége a fehér cukor. A cukor elrabolja a B vitaminokat és a kalciumot a szervezettől. A következmény: csontritkulás, fogromlás, hajhullás, idegesség, ingerlékenység, hiperaktivitás, agresszivitás stb. A máj működését a keserű ízű teák segítik: zsálya, fehér üröm, ezerjófű, gyermekláncfű és ezek keveréke. A többletfehérje mind a májat, mind a vesét károsítja. (pl. a vese-csatornácskákat “eltömíti” a rothadás során keletkezett fehérje lebomlási termék.) Amikor a máj és a vese túlterhelődik, nem bírja a felhalmozódott méreganyag mennyiséget kiválasztani, a szervezet bekapcsolja a másodlagos kiválasztó szerveket: a bőrt és a tüdőt.

A bőr fő ellenségei a fehér cukor, a fehér liszt, a hús, a tej és a tejtermékek. A vérkeringés viszi a bőrbe a mérgeket, ezért a vértisztítás a legfontosabb (pl. csalántea kúra, böjt). Közvetlenül a bőrre ható segítő módszerek: izzasztás, frottírozás, friss levegő, napfény. A fahéjolaj kúra kívülről és belülről tisztítja a bőrt.

A tüdő fő ellenségei a hurutképző ételek. Ezek az élelmiszerek csökkentik a tüdőkapacitást és a tüdő tisztító funkcióját. A hurutképződés előidézői közül a leghatékonyabbak a tej és a tejtermékek. Hurutoldók: hagymafélék, hársfavirágtea, bodzavirág tea, kakukkfűtea, édesgyökértea, eukaliptuszolaj kúra, fokhagyma kúra.

A tisztulást a test egészségének három alappillérére építve tudjuk megvalósítani.

1. helyesen összeállított táplálkozás,
2. a tudatos, kontrollált légzés,
3. a tudatos mozgásgyakorlatok.

Táplálkozás
A táplálkozás területén számtalan böjtlehetőség kínálkozik. A böjt klasszikus értelemben véve azt jelenti, hogy az ember teljes mértékben tartózkodik a szilárd ételektől. A téli táplálkozás általában gazdagabb sült-főtt ételekben, ezáltal több méreganyag keletkezését és felhalmozódását eredményezi a szervezetben. Ilyenkor a friss, nyers, élő gyümölcs, zöldség ritkábban kerül az asztalra, illetve kisebb a vitamin- és ásványi anyag tartalma, mint nyáron. A raktáraink a tél végére kiürülnek, az immunrendszer helyes működéséhez szükséges A, C, E vitaminból hiány alakulhat ki, ezért is gyakoribbak a megfázások.  Fontos szerepe lehet a csíráknak, akár az is lehet egy kúra, hogy az ember több héten át naponta fogyaszt egy-két marék csírát. A tavaszi fáradtság ellen nagyszerű fegyver a rendszeres csírafogyasztás. Egy kis figyelemmel és időráfordítással sok problémának vehetjük elejét. Fogyasszunk minél több élő ételt!

Nyers kúra: Kiváló lehetőség a nyers kúra akár heti egyszer, vagy több napon, héten keresztül.  Ez a kúra abból áll, hogy az ember csak nyers ételeket, vagyis nyers gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat és helyesen elkészített gabonákat fogyaszt. A nyers növényi ételek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Ezeken felül tartalmaznak gyulladáscsökkentő anyagokat (pl. fokhagyma, lilahagyma), antibiotikus hatású (pl. fűszernövények) és rák ellenes vegyületeket (pl. szőlő, citrusfélék). Az erős lúgosító hatás miatt a tisztítókúrák elengedhetetlen részét képezik a nyers gyümölcsök, zöldségek, vagy frissen facsart leveik.

A tisztulás alapelvei

1. Olyan tisztítókúrát, böjtöt, életmód változtatást válasszunk, mely hozzánk képest előre lépést jelent, áldozatot kíván. De ne essünk át „a ló túlsó oldalára” se, vagyis a kúra véghezvihető legyen.
2. A kúra időzítése nagyon lényeges. (pl. munkahelyi munka mellett végezhető, vagy szabadnapokon stb.)
3. A kúra utáni, úgynevezett „böjttörés” szerves része a folyamatnak, melynek kulcsszava a mértékletesség.

Légzés
A légzés területén a helyes légzés elsajátítása az első feladat. A kapkodó, felületes légzés stresszt generál a szervezetben, savasít és rossz emésztést, anyagcserét eredményez. A mély nyugodt, lassú légzés a kiegyensúlyozott, hosszú élet titka. Ha az ember újból és újból túleszi magát, a gyomor kitágul, és a teli gyomor akadályozza a légzésfunkciókat. A hurutképző ételek is gátolják a helyes légzést (tej, tejtermékek, túl hideg, túl meleg ételek).

A légzés három fő hatása:

1. tisztítja a szervezetet, segíti a méregtelenítés folyamatát,

2. gyógyít mindenféle betegség esetén

3. test-lelki szinten fejlesztő, tápláló hatású, hiszen a levegőben mind a négy alapelem, az oxigén,  hidrogén, a szén és a nitrogén megtalálható.

A légző gyakorlatok végzésének előfeltételei:

1. Légző gyakorlatok előtt szabaddá kell tenni a légutakat. Nagyon sok szennyeződés éri az orrot főleg városlakóknál, aminek a hatása különféle sebek, repedések, ekcémák, pörkök, polipok az orron belül, és nagyon sok embernél az orr melléküreg és az orrmandula krónikus gyulladása is járul ehhez. A légutak megtisztításakor különféle gyógyanyagok jöhetnek szóba. Orrcseppek formájában a három leginkább javasolt dolog: az enyhén sós víz, a neurozános víz, (tehát zeolitos víz) és a citromos víz. Ezekkel az oldatokkal gargalizálni is kell, illetve kenjük be az orrüreget eukapliptusz olajjal és a nyelvre is csepegtessünk belőle. Városi embereknek minden nap egy lilahagyma fogyasztása javasolt nyersen, mely az orrüreget és a  melléküregeket átpucolja.

2.Második fontos dolog, hogy lehetőleg minél tisztább, frissebb levegőn végezzük a légző gyakorlatokat. Legjobb természetben vagy erdőben végezni, de akinek ez nem adatik meg, akkor kora reggel még kevésbé szennyezett a levegő, jól kiszellőztetett lakásban vagy nyitott ablaknál végezzük.

3. A gyakorlatokat mindig üres gyomorral végezzük.

4. Nagyon fontos, hogy laza ruhát viseljen az ember, a szoros ruha és az öv akadályozzák a helyes légzést.

Leggyakrabban, akár (2-3 óránként is)  az úgynevezett méregtelenítő légzés javasolt. A savtalanító légzés, azaz a mély belégzés és a nagyon hosszú, lassú kilégzés melegítő hatású. A fázékonyság egyik oka a szervezet elsavasodása. Ha nagyon meleg van, akkor ennek éppen az ellenkezőjével érhetünk el hűtő hatást: nagyon lassú belégzés és gyors kilégzés. Ha ideges az ember, akkor lassú, mély légzések nyugtatnak.

„A légzés minden élet lényege, forrása és alapja. Lélegezni annyi, mint élni. Helyesen lélegezni, egészségesnek lenni.”  Romolo Mantovani

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>